Genellikle ikinci el araç alırken uygulanması gereken prosedürlerden birisi tramer sorgulama işlemidir. Araçların geçmişte yaşadığı hasar kayıtlarına bakmak için bu bilgilere bakılır ve bu sayede almak istediğiniz aracın geçmişine ulaşmış olursunuz. Detaylı bir şekilde araçla ilgili bilgiye ulaşmak isterseniz bu süreçleri ön plana çıkarmanız yeterli olacaktır.
İsterseniz önce tramer nedir konusuna gelelim. Trafik sigortaları bilgi merkezi kurumu olarak kısaltılmış olan Tramer, araca ait olan bütün bilgileri içerir diyebiliriz. Bu sistem sayesinde araç alırken aracın sigorta işlemleri, hasar kayıtları, kaza geçmişleri gibi pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Önemli bir yere sahip olan ve özellikle satışlarda sıklıkla karşımıza çıkacak olan bu durum için söyleyecek çok fazla şey vardır.
Tramer kaydı nasıl yapılır?
Araç ile ilgili olarak ikinci el satış yapmak isteyen ya da araç almak isteyen kişiler için araç kaydına ulaşması önemlidir. Tramer kaydı bulunan araçlarda hasar ya da kaza işlemlerinin kayıtları bulunur ve sigorta da buna eklenir. Aracın kayıtlardaki halini öğrenmek için 5664 hattına büyük harflerle hiç boşluk bırakmadan aracın plakasını yollamanız yeterlidir. Bu sayede satın almayı düşünen kişilere dakikalar içinde araçla ilgili bilgi gelir.
Yeni bar araç almayı düşünen herkesin merak ettiği konulardan olan tramer sorgulama nasıl yapılır konusu için pek çok cevap verilebilir. Tramer sorgulama işlemlerinde online olarak çalışma yapılabilir. E DEVLET üzerinden ya da çağrı şekilde ya da SMS yoluyla tramer sorgusu yapabilirsiniz. Yukarıda da söylediğimiz gibi 5664 numaralı hatta mesaj yollayarak araçla ilgili detaylara erişebilirsiniz.
SMS üzerinden tramer kaydı nasıl sorgulanır?
Sms yöntemi ile aracın tramer kaydına ulaşmak istiyorsanız, gerekli olan tek şey mesajların tamamını büyük harfle olmak üzere 5664 numaraya gönderilmesidir. Aracın plakasını büyük harflerle yazın ve bitişik şekilde yazın ve yukarıda yazan bu numaraya gönderin. Ardından size araçla ilgili bilgeler gelecek ve ne durumda olduğunu görebileceksiniz. Tramer için sorgu ücretleri 11 TL olarak karşımıza çıkıyor. SMS yollarsanız mesaj başına 11 TL olurken, arama yaparsanız da dakika başına 4,75 TL olarak bir ücretlendirmeyle karşılaşıyorsunuz. Bu konuda herhangi bir ücret ödemek istemiyorum diyorsanız da e devlet yöntemine ulaşmanız yeterli olacaktır. Sizin için kolay bir kullanım sağlayacak olan E devlet, araçlarla ilgili tramer kaydına ya da hasar kayıtlarına göz atmanız için önemli bir artı yaratacaktır. Peki hasar kaydı ile tramer kaydı arasındaki fark nedir? Gelin hemen ona da göz atalım.
- Araç için hasar kaydı, aracın sigorta kaydının başlatıldığı andan itibaren bütün kusurlar ve hasarlar için geçerlidir.
- Ücretsiz tramer sorgusu mümkün değildir.
- Tramer kaydı ise araç üzerinde bulunan bütün kusur oranı ve sigorta bilgileri öğrenilir. Aracın geçmişe dair ne kadar kaydı var ise hepsine tramer kaydı ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz.