Pek çok araç sahibinin özellikle yakıt tasarrufu konusunda ön plana çıkardığı konulardan birisi rölanti konusu oluyor. Birkaç basit adımla araçlar için yakıt tasarrufu yapılabilir. Bunun için de rölanti yöntemi de oldukça önemlidir. Zira rölanti konusunda bilinçlenirsek, hem karbondioksit atımı konusunda bilinçlenmiş oluruz hem de karbon salınımı konusunda etkili bir yere ulaşmış oluruz. Haliyle bu sayede karbon salınımını minimum dereceye çekeriz ve yakıt tasarrufu yapmış oluruz. Araç hareketsiz dururken motorun çalıştığı devire rölanti diyoruz. Çalışmaya devam eden araç için rölantide kalmak derler hatta.
Araçlar neden rölantide titrer?
Bu konu da önemli bir konu. Genellikle yakıttan kaynaklanan bu titreme konusu, aracın ateşleme sisteminde yaşanan ufak parça arızalarıyla da ilgilidir. Titremelerin sebebi araçların tipine göre de değişebilir. Dizel araçlarda yaşanan titremeler genellikle motorla ilgilidir ve mazot susuz kaldı denir. Enjektörlerin yakıt püskürtme konusunda düşük kalması ya da yetmemesi gibi durumlar vardır. Benzinli araçlarda bujilerin ısınmasını örnek gösterebiliriz. Bu yüzden benzinli araçlar dizel araçlara oranla daha da fazla titremektedir rölantide kalınca.
Araçlar rölantide uzun süre çalışırsa zarar görür mü?
Aracın rölanti esnasında çalışması, motor için soğuma aşaması olmadığı için kışın çok tercih edilir. Bu durumda sürenin uzaması araç içindeki kişiye ya da araca zarar verebilir. Daha fazla yakıt harcayan araç, daha fazla yakıt tüketir. Örneğin araç 10 saniye çalışıyor vaziyette dursa, yine de daha fazla yakıt tüketimine neden olacaktır. Çünkü yeniden çalıştırmak ile bu aynı anlama gelir. Araç stop etmesin diye rölantide bırakmak, yeniden aracı çalıştırmaktan çok daha fazla yakıt yakar.
Araç için rölanti ayarı nasıl yapılır?
Araç için rölanti ayarı nasıl yapılır sorusuna gelirsek, genellikle uzman kişilere ihtiyaç duyulmamaktadır diyebiliriz. Elinizle ya da tornavida ile sizler de rahatlıkla araç için rölanti ayarını yapabilirsiniz. Aracın motoruna göre karbüratör sisteminde bir rölanti ayarı bulunur. Bunu tamircilerde de görebilirsiniz. Vidayı çevirerek istediğiniz sonuca göre ayarlayabilirsiniz. Daha çok benzinli araçlar için kullanılan bu yöntem, dizel araçlarda pek tercih edilmez. Dizel araçlarda durum biraz daha farklı ilerleyecektir çünkü. Silindir sayısına göre motor gücüne bakılarak da rölanti ayarı yapılabilir. Her aracın farklı rölanti ayarları vardır ve beklentiler de buna göre ön plana çıkmaktadır. Bu yüzden uzmanların yapabileceği gibi sizin de yapabilmeniz gayet mümkündür. Sadece aracınızı biraz daha tanımanız gerekiyor diyebiliriz.